Kune Kune varkens

Het Kune Kune varken is onze publieksfavoriet

Het Kune Kune varken is een vriendelijk en ook zeer mensgericht varkensras. Daarom passen deze varkens zo goed op de kinderboerderij. Dit ras werd oorspronkelijk gehouden door de Maori stam uit Nieuw-Zeeland. De naam Kune Kune betekent dik en rond. Kune Kune varkens kunnen ook lelletjes onderaan de kop hebben. Deze worden piri piri genoemd. Deze lelletjes hebben geen functie. Ook hebben Kune Kunes een vrij dikke vacht, die allerlei kleuren kan hebben: van crèmewit, zwart, ginger (oranje) en bont.

Stamboekvarkens en biggen

Onze varkens zijn geregistreerd in het Kune kune stamboek (SSKK), onderdeel van de Kunekunevereniging Nederland. Er is gekozen voor stamboekdieren, omdat we dan de achtergrond kennen. Verder vinden we het ook belangrijk om hiermee de juiste keuze te maken voor een beer (vaderdier) voor onze biggen. Dit is belangrijk, omdat er van dit ras niet zoveel dieren zijn.

Biggen

We verwachten ieder jaar (rond mei/ juni) Kune Kune biggen. Ze krijgen gemiddeld 6 tot 8 biggen per worp. De biggen blijven ongeveer twee tot drie maanden bij ons op de kinderboerderij. De biggen gaan (altijd per twee) naar liefhebbers van dit ras met veel buitenruimte, kinderboerderijen of zorgboerderijen.

Over onze Kune Kune varkens

Naam: Jasmijn (Van Seijsterbrink Awakino V)
Kleur: zwartbont
Geboortedatum: 15 februari 2013

Naam: Lisa (De Goudse Hofsteden Awakino XXVI)
Kleur: gingerbont
Geboortedatum: 18 mei 2017
(dochter Jasmijn x Oliver)

Naam: Rosie (De Goudse Hofsteden Awakino 63)
Kleur: zwartbont
Geboortedatum: 15 juni 2023

Naam: Evaline
Kleur: ginger (oranje)
Geboortedatum: 26 juni 2019


Dieradoptanten gezocht

Voor de varkens zoeken wij nog (deel)adoptanten. Met dieradoptie kun je de kinderboerderij op een leuke en originele manier ondersteunen.


Share: