Knaagdieren

Knaagdieren

Op de kinderboerderij zijn verschillende soorten knaagdieren te zien. We houden ze in ruimte verblijven met verrijking, zodat ze veel te doen hebben. Met deze verblijven willen we ook een voorbeeld zijn hoe deze dieren moeten worden gehouden. Toch zal het veel bezoekers opvallen dat de dieren zich niet altijd laten zien. Veel knaagdieren zijn met name met schemer en 's nachts actief en komen dan uit hun schuilplekken. Als je deze dieren als huisdier wilt houden, zul je er rekening mee moeten houden dat ze vaak wakker zijn, als de kinderen gaan slapen...

Wij houden alleen knaagdieren van hetzelfde geslacht bij elkaar. Bij ons worden dus geen jongen geboren.

Voordat je een dier koopt

Denk je erover na een (knaag)dier aan te schaffen, verdiep je dan eerst heel goed in het dier. Veel goede informatie is te vinden in de huisdierbijsluiters van het LICG.

  • Kinderen zijn vaak snel uitgekeken op dieren en zijn te jong om de zorg op zich te kunnen nemen. Ze moeten daarin worden begeleid. Schaf daarom alleen huisdieren aan die je zelf ook leuk vindt. Een huisdier heeft iedere dag verzorging nodig.
  • Een dier brengt kosten met zich mee voor de voeding en verzorging. De kosten voor de dierenarts kunnen bij ziekte soms hoog oplopen. Hou daar rekening mee.
  • Denk vooraf na over de opvang voor de dier(en) in de vakantie en reserveer een pensionplek op tijd
  • Helaas worden er elk jaar veel dieren weggedaan, omdat het toch meer werk blijkt dan verwacht of minder leuk. Er zijn diverse opvangmogelijkheden voor dieren, die weer een goede plek zoeken.

De kinderboerderij neemt GEEN AFSTANDSDIEREN aan. Soms worden dieren in de natuur losgelaten. Omdat het tamme dieren zijn, overleven ze dit niet. Het dumpen of loslaten van dieren is ook wettelijk strafbaar. Kortom, huisdieren zijn ontzettend leuk, maar bezint eer ge begint en kom anders van genieten van de dieren op de kinderboerderij!

Tamme ratten

Ratten zijn heel intelligente dieren, die ook ontzettend tam kunnen worden. Ze zijn heel nieuwsgierig en ondernemend en door hun karakter erg geschikt als huisdier. Ze moeten altijd samen met soortgenoten gehouden worden en hebben een groot verblijf nodig. Ratten zijn graag bezig. Je kunt het hok leuk inrichten met verdiepingen, touwen, hangmatten en schuilplekken, zodat ze zich niet gaan vervelen.

Muizen

Deze kleine knaagdieren zijn erg actief en leven van nature in groepen. Ze kunnen goed klimmen en zijn ontzettend snel. Muizen laten overal kleine beetjes urine achter als geurspoor. Zo laten ze weten dat ze hier leven. Ze ruiken daardoor niet zo fris. Dat is iets om rekening mee te houden als je muizen wilt gaan houden. Muizen komen in heel veel verschillende kleuren voor. Er bestaan zelfs ook langharige muizen, muizen met rozetten in hun vacht en satijnmuizen, met een prachtig glanzende vacht.

Hamsters

Er zijn verschillende soorten hamsters die als huisdier gehouden worden. De bekendste is de grote Syrische goudhamster. Daarnaast worden verschillende soorten dwerghamsters gehouden. Hamsters zijn vooral actief in de schemering en ’s nachts. Wat bijzonder is aan hamsters is dat ze voervoorraden aanleggen. Dit nemen ze mee in hun wangzakken. Dit wordt ‘hamsteren’ genoemd. Een hamster kan 2 tot 3 jaar oud worden.

De hamsters die wij houden zijn campbelli hamsters. Deze hamsters kunnen ook in kleine groepjes worden gehouden.

Share: