Zo duurzaam is de kinderboerderij

Kinderboerderij De Goudse Hofsteden is voorloper op het gebied van duurzaamheid. Eind 2015 startte het project 'Kinderboerderijen en hun bezoekers klimaatbestendig en waterbewust'. Dat is een initiatief vanuit het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het kennisprogramma DuurzaamDoor. De trekker van dit project is Anneke van Veen, vanuit Gemeenten Duurzaam Ondernemen (GDO). Het doel van dit project is om bezoekers te laten kennismaken met duurzame maatregelen op het gebied van water, bodem en energie.


De volgende acties getuigen daarvan:


Kinderboerderijspel Water en Groen
Deze samenwerking leidde tot een digitale speurtocht. Bezoekers kunnen dit ‘Kinderboerderijspel Water en Groen’ spelen op hun telefoon. Het spel leidt bezoekers langs tien maatregelen die wateroverlast en problemen door hitte helpen voorkomen. Bij elk goed antwoord kunnen spelers op een 360 graden-foto een prijsje ‘vangen’. Het spel is ontwikkeld door Anneke van Veen, Centric en Stichting Bee-Ideas. Het spel is te vinden via de link: www.kinderboerderijspel.nl

Uitleg op het erf

Onderdeel van het spel zijn klimaatbestendige maatregelen op het erf, zoals een groene gevel, een wadi, een regenton en verschillende soorten bestratingen. Op educatieborden kunnen bezoekers lezen hoe deze bijdragen aan een duurzame leefomgeving. Deze voorbeelden kunnen hen op ideeën brengen voor hun eigen huis en tuin.

Recycling en vetinzameling

Verder is onze kinderboerderij een inzamelpunt voor Wecycle, dat kleine elektrische apparaten recyclet. Ook nemen wij deel aan het project 'vet, recycle het'. Bezoekers kunnen bij ons hun overtollige vloeibare frituurvet inleveren.

Duurzame energie
Ook heeft de kinderboerderij al jarenlang zonnepanelen en een zonneboiler. In 2014 kregen we er maar liefst 10 zonnepanelen bij. We wonnen namelijk de eerste prijs van een stemactie, die Stichting Natuur en Milieu organiseerde: 'Zet kinderboerderijen in het zonnetje’.

Bedrijfsvoering
We ondernemen ook op andere gebieden duurzaam. We gebruiken regenwater voor de kas, slootwater voor de moestuin en hebben een composthoop die groenafval omzet naar bruikbare grond. Ook vervangen we geleidelijk onze lampen door energiezuinige alternatieven.

Samenwerken?

De kinderboerderij werkt met verschillende organisaties samen op het gebied van duurzaamheid en klimaat. Heb je ook ideeën die je wilt delen? Wij staan ervoor open. Neem dan contact met ons op.

Handreikingen
De handreikingen zijn met informatie over ons project zijn hier downloaden.